Főmenü

Fenntartja a NIOK.
 

Beszámoló a Romaversitas Alapítvány

„Fényhozók Bakson” programjának megvalósulásáról

 

2016. november 17-én kezdtünk kampányba annak érdekében, hogy 10 hátrányos helyzetű családnál szereljünk fel napelemes világítást Bakson. A kampány minden előzetes elvárásunkat messze felülmúlta, mert a tervezett 3 hónap helyett 25 nap alatt sikerült összegyűjteni a tervezett 650,000 forintnyi összeget. Sőt, az Alapítvány egy régi támogatója további 300,000 forintot ajánlott fel a programhoz! Ekkor azt hittük, hogy a tervezettnél sokkal-sokkal több helyre tudunk napelemes rendszert felszerelni…

De sajnos történtek olyan dolgok is, melyek miatt sokszor újra és újra kellett számolni az eredeti költségvetést. Fontos változás, hogy a napelemes technológia „szárnyakat kapott” és számunkra nehezen követhető sebességgel fejlődik. Rengeteg olyan háztartás, kis- és közepes vállalkozás és természetesen állami intézmény van, amely energiaszükségletének egyre nagyobb részét kívánja napelemekkel megoldani. Ezért a piaci szereplők egyre hatékonyabb, és egyre nagyobb teljesítményű napelemtáblákat gyártanak. Ez csökkenti ugyan az egy Wattra jutó költségeket, de sajnos azt is jelenti, hogy a számunkra ideális 80 Wattos napelemtáblák „kimentek a divatból” és szinte elérhetetlenek.

 

Hosszas keresgélés, alkudozás és levelezés után az osztrák KiotoSolar céggel vettük fel a kapcsolatot, akik egy régebbi megrendelésből megmaradt 150 Wattos tábláikat adták el nekünk. A szállítási költségek és az időközben bevezetett újabb adókkal együtt még úgy is az eredeti ár kétszeresébe kerültek a napelemtáblák, hogy sikerült jelentős kedvezményt kialkudnunk. Cserébe Európa egyik leggyakrabban szerelt és legjobb minőségű napelemeit kaptuk!

 

Az oktatásra végül a Nemzetközi Roma Napon 2017. április 8-án, a szerelésre másnap került sor.

Az első napon két területen próbáltunk tudást átadni:

-          technikai háttér: napelemek teljesítménye, összeszerelés bonyolultsága, költséghatékonyság, összeszerelés fázisai, szükséges eszközök

-          jogszabályi háttér: kell-e engedély hozzá (nem kell), mennyire veszélyes (semennyire, illetve annyira, mint egy nagyméretű zseblámpa), elveheti-e az önkormányzat/állam valamelyik segélyt, sértenek-e törvényt ennek a felszerelésével (nem veheti el és természetesen semmilyen törvényt nem sértenek)

A második napon két dolgot valósítottunk meg:

-          az előző napon tanultakat a valóságban felhasználva egy házban a teljes rendszert felszereltük

-          mindenkinek eljuttattuk a szettet

 

Az eseményt összességében nagyon pozitívnak ítéljük, hiszen a képzésen sikerült a legalapvetőbb tudást átadni, a vasárnapi szerelésen visszaigazolást kaptunk arra, hogy legalább 4 roma fiatal képes önállóan a szigetszerűen működő, 12 voltos, LED-es világítást és USB-s töltést működtető napelem-rendszert szerelni. Ezen túl még arra is kaptunk sok visszajelzést, hogy más családok is szívesen részt vennének hasonló programban, még akkor is, ha pénzügyi fedezet híján saját maguknak kellene a szettek költségeit fedezni.

 

Az oktatás és a munkát a Romaversitas Alapítvány jelenlegi és volt diákjai segítették:

-          Boda Mariann, aki a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem építőmérnöki karán tanul,

-          Rostás Aranka, aki a Szegedi Gál Ferenc Főiskola katekéta szakának hallgatója,

-          Rocskár János, aki a Szegedi Tudományegyetemen lesz élelmiszermérnök,

-          Búza Károly, aki Szegedi Tudományegyetem szociálpolitikus mesterhallgatója

 

Aranka és Karcsi nem csak a szerelést megtanulni kívánó önkéntesként vettek részt a programban, hanem Aranka helyi lakosként, Karcsi pedig helyben dolgozó szociális munkásként segített. Abban, hogy a program egyáltalán létrejöhetett oroszlánszerepet vállaltak, ráadásul ők azóta is nyomon követik az eseményeket.

Különösen hálásak vagyunk Rákosi Jutkának és Király Máriának, akik nem csak adományozói voltak a programnak, hanem aktív résztvevői is. A helyi legszegényebb családokkal együtt tanulták a kapcsolószerelés, a forrasztás és a lámpatest készítés csínját-bínját. A képeket és a videót Ruprech Judit készítette, aki nem „csak” szuper felvételeket készített, hanem sikerült azokat a pillanatokat is elkapnia, amelyből látszik a szegénység mellett párhuzamosan létező remény is.

 

A programnak persze nincs vége, hiszen a 14 szettből 2 még „földön van”, ezeket május elejéig fogják a családok felszerelni. A folytatáshoz már adtunk be pályázatot, amely sokkal több család bevonását célozza. A legnagyobb tanulság persze az volt, hogy sokan vannak olyanok, akik szeretnének sok más zöldtechnológiát is megtanulni. Például miattuk fogunk még visszajárni Baksra fénythozni.

 

Mindenkinek, aki anonim módon vagy nevét felvállalva támogatta a munkánkat köszönjük a támogatást!

 

 

(12 kép)


 

Az adjukossze.hu fejlesztője az ExpertWEB Informatikai Kft.