Főmenü

Fenntartja a NIOK.
 

Köszönjük mindazoknak akik támogatták munkánkat. Az eltelt hetek során rengeteg fióka került hozzánk akiket napkeltétől napnyugtáig  óránként etetnünk kell. Sajnos érkeztek beteg sérült madarak is és az ő ellátásukról is külön kell gondosodni. Pár terméket vásároltunk is ami a fiókák neveléséhez és a sérült egyedek ellátásához szükséges. Kalcium, vitaminok, kötszerek. Fecskendők az etetéshez és itatáshoz.

Szerencsére a sérült madarak mindegyikét eddig sikerült megmentenünk és szabadon engednünk.

Az első sikertörténetünk egy áramütött vörös vércse a 20.000 voltos áramütést szenvedett középfeszültségű oszlopon.

Május 3-án került hozzánk a vörös vércse áramütéssel és súlyos tüdő ödémával. A tüdő ödémát Dr. Déri János tanácsára gyógyszerekkel kezeltük. Középfeszültségű távvezeték oszlopon 20.000 Voltos áramütést szenvedett. A beérkezésekor látható jelei az áramütésnek csak a szárnyán voltak. De pár nap múlva a lába is elkezdett kissé színeződni. Napi 4x45 percen keresztül mágneseztük a szárnyakat és a lábakat a 10 éves Kíra lányommal. Illetve kézzel masszíroztuk a pici lábakat, hogy visszaálljon benne a vérkeringés. 20.000 Voltos áramütés esetén a sérült végtagokban leáll a keringés vagy elhal a végtag és leesik magától, vagy a madár csipkedi le a sérült végtagot. Az intenzív masszírozással és mágnesezéssel sikerült megmenteni a szárnyát és a lábát is. Eljött az a nap, amikor több mint egy hónap után szabadon engedtük a vörös vércsét a Mályi Tó partján. Szép erőteljes szárnycsapásokkal magas ívben elszállt.

Második sikertörténetünk pedig egy pórul járt szarka gyerek.

Június 9-én került hozzánk a fiatal szarka nyaki sérüléssel. Villás kerítésbe akadt a nyaka és ki tudja mennyi ideig lógott ott. Nyaki rész bal oldalán véraláfutás bevérzés volt látható és a fejét nem tudta felemelni. Napokig tartottuk a fejét, hogy teher mentesítsük a pici nyakat és masszíroztuk napi 2-3 órát. Az első napokban mesterségesen kellett etetni mert magától nem tudott. Kapott B vitamin kúrát és nagyon szépen helyre jött. A fejét egyedül használta egyedül evett és ivott. A kertben engedtük szabadon.
Szép magasan elszállt, vissza se nézett.

Harmadik sikeres mentésünk egy pici gólya.

Kora délután riasztottak minket a Mezőcsáti Tűzoltó Egyesület tagjai. A vihar a teljes gólyafészket letépte a villanyoszlopról. Sajnos két fehér gólya fióka azonnal szörnyet halt. Egy fióka túlélte a zuhanást. Azonnal elmentünk Mezőcsátra mert nem tudták megmondani, hogy van e sérülés a fiókán. Árvizsgálás után megállapítottuk, hogy bal felkarcsont eltört. A törés helyén a lágy részek megduzzadtak. A sebet kimostuk fertőtlenítettük és rögzítettük. A fióka a törést levéve aránylag jó állapotban van. A fiókát nem szállítottuk be a Mentőállomásra hanem ott hagytuk Mezőcsáton ahol a tűzoltók vigyáztak rá addig amíg a Hortobágyi Madárpark munkatársai meg nem érkeztek. Remélhetőleg Dr. Déri János minél hamarabb megműti a törött szárnyat. A ÉMÁSZ dolgozói a fészek maradványait elbontották. A kis gólya részünkről a Csenge nevet kapta.

És még egy sikeres gólya mentés Szikszón

ÉS ŐK IS NEMSOKÁRA SZABADOK 

Az adjukossze.hu fejlesztője az ExpertWEB Informatikai Kft.