Főmenü

Fenntartja a NIOK.
 

Kedves Támogatónk!

 

Szeretnénk megköszönni a támogatásodat, amivel elősegítetted a Pilisi Gyermekotthon lakóinak a sportolási lehetőségeit. A támogatásodat egy évre kértük, aminek a harmada már le is telt. Ezalatt több mindenben részük volt a gyerekeknek:

·         úszásoktatásban Szegeden és Monoron,

·         kirándulásban a Budai-hegyekben, a „Gyermekvasút nyomában”,

·         valamint evezésben: felkészítésben és a „Hív A Duna” évadnyitó versenyben.

Menjünk sorjában:

Kérdezhetnéd, mit kerestünk mi úszás címén a gyerekekkel a tél közepén Szegeden, ami ekkor a napfényes híre ellenére is kissé napfényhiányos volt. Úsztunk, és vízalatti korongoztunk az Újszegedi Sportuszodában, majd belefért az időnkbe egy kis street-workout a Belvárosi-híd lábánál levő játszótéren. Sétáltunk a Kárász utcában, megnéztük a Dómot, majd ez után következett a lényeg:

Találkoztunk Bánki-Horváth Bélával, aki a 98. születésnapját a budapesti vizes VB-n 200 m hátúszással fogja ünnepelni. Béla bácsi egy igen motiváló előadást tartott nekünk.

Faragó Tamás fényképe. Faragó Tamás fényképe.

Urbán Krisztián fényképe. Urbán Krisztián fényképe.

Faragó Tamás fényképe. 

1.      képsorozat:      Februárban Szegeden jártunk, és találkoztunk Bánki-Horváth Bélával.

Béla bácsitól kaptunk néhány versenyről visszamaradt érmet, ezeket azóta a monori úszások során kiosztottuk a gyerekek közt.

Monoron eddig idén 4-szer úsztunk (ebből a májusi alkalom „lapzárta után” történt, ezt a nyári beszámolónkban fogjuk bemutatni). Ide a legkisebbeket is elhoztuk (8-10 éves gyerekeket), akiket Erika néni oktatott a kisvízben. A megelőző években ő foglalkozott a nagyobbakkal. Ezek az alkalmak tisztességes úszástudáshoz és kisportoltsághoz egyelőre nem nevezhetők soknak. Sportélményt és az uszodai világ szabadságérzését azonban mindenképp megadja az intézet falai között élő gyerekeknek. Hogy az úszástudásuk mennyire fejlődik? Májusban megyünk két nagyobb gyerekkel bemutatkozni a monori vízilabdásoknak. Mivel serdülő és ifi korosztályba tartoznak, túlkorosaknak számítanak, nem várhatunk nagy eredményt, de mindenképp előrelépés lesz a mostani keretekből. Be fogunk számolni a fejleményekről.

A januári úszásunknál egy nagy megtiszteltetés ért minket: a szomszéd sávban úszott egy külföldről éppen hazatelepült úszóoktatónő, Anna, aki látta a gyerekek lelkesedését, és fölajánlotta a segítségét. A segítségére nagy szükségünk is van, mert többek között a Te hozzájárulásodnak köszönhetően már 15 gyerekkel foglalkozunk minden alkalommal. Vele együtt most 5-en tanítjuk őket, így 3-3 gyerekre jobban oda tudunk figyelni.

Még egy segítőt kiemelnék, akit nagyon szeretnek a gyerekek: Rikót, aki egy budapesti gyermekotthonban nőtt fel, és többszörös Budapest-bajnok úszó. Az egyik önkéntesünk patronáltja volt, így szerzett tudomást a csapatunkról. Vele együtt készülünk a nyári tóátúszásokra, strandolásokra és az őszi versenyekre.

Matild Lilla Kászonyi fényképe.Matild Lilla Kászonyi fényképe.Matild Lilla Kászonyi fényképe.

18302220_10209405915605565_1753275576_n.jpg Faragó Tamás fényképe.

2.      képsorozat:      A Monori Uszodában tartottuk az úszásoktatásokat. Váraljai Vázsonytól és Berlik Erzsébettől kaptunk úszósapkákat és úszószemüvegeket. Köszönet értük.

Nem csak a komoly úszásoktatás volt a gyerekek világa a sportkörünkben: március 15-én a „Gyermekvasút nyomában” kirándultunk a Széchenyi-hegytől Hűvösvölgyig. Kis kerülőúttal indítottunk, hogy az ekkor megrendezésre került teljesítménytúra-verseny hivatalos útvonalán érintsük a Széchenyi-kilátót és az Úti Madonna Kápolnát. Itt egy kicsit sziklát is másztunk (fontos, hogy a biztonságos sziklamászást egy meglehetősen gyenge csontozatú gyerek is elsajátította; ő valószínűleg a nem kaphatott elég anyatejet kiskorában, ezért törékenyebbek a csontjai mint másnak). A Normafától a kisgyerekekre tekintettel levágtuk a teljesítménytúra-útvonal egyes részeit. Ettől még fölmentünk a János-hegyen az Erzsébet-kilátó tetejére, és pihentünk egy kicsit a Szépjuhásznénál. Hűvösvölgybe érkezve megebédeltünk, fölszálltunk egy kisvonatra, és visszarobogtunk a Normafához.

Urbán Krisztián fényképe. Marietta Petra Csiki fényképe. Marietta Petra Csiki fényképe. Marietta Petra Csiki fényképe. Marietta Petra Csiki fényképe.

3.      képsorozat:      Március 15-én a Gyermekvasút nyomába eredtünk.

Végül elérkezett április fénypontja: az evezős évadnyitó. Gróf Széchenyi István Emlékverseny néven minden évben két évadnyitó versenyt szervez a margitszigeti Danubius NHE: a Budapest Kupát az igazolt versenyzőknek és a „Hív A Duná”-t az amatőröknek. Mi természetesen amatőrben indultunk (fixüléses tízevezősökben), de a Budapest Kupa futamainak a látványa jó motiváló erő volt a gyerekek számára. Ennél is jobb motivációként a friss dunai levegő szolgált.

A nagyobb gyerekek a tavaszi szünetben szintén az alapítványunk szervezésében egy táborban vettek részt Királyréten. Ezért az evezős felkészítésre a Margitszigeten április közepén került sor. A nagyobbakkal, akikkel a „Hív A Duna” versenyre készültünk, föleveztünk a tízevezőssel az Óbudai-öbölbe, majd egy igen nehéz, kvázi vadvízi környezetbe is átmerészkedtünk: az Óbudai-Dunaág Árpád-híd és Pí-híd közötti szűkületébe. Itt derült ki igazán milyen erős a csapatszellem: ha valaki leállt, egyből kitérítette a hajó orrát a sodrás, de egyszerre evezésnél még itt is suhant a hajó fölfelé. Kikötött hajóban és mentőmellényt viselve a kisebbek is megismerkedhettek a lapát fogásával, az evezős technikával és egy tipikus folyóvízi problémával: a „rákfogással” (amikor csapás végén ügyetlenül bent marad a vízben a lapát), ami nagyon veszélyes is lehet, mert a lapátnyél kiránthatja az embert a hajóból. Délután a nagyobbak egy gig négypárevezős segítségével a gurulóüléses evezőstechnikát is kipróbálhatták.

Csepp A Tengerben Alapítvány fényképe.Csepp A Tengerben Alapítvány fényképe. Csepp A Tengerben Alapítvány fényképe. Csepp A Tengerben Alapítvány fényképe. Csepp A Tengerben Alapítvány fényképe.

4.      képsorozat:      Április közepén egy evezős felkészítő edzést tartottunk a Margitszigeten.

Végül eljött a verseny napja. Reggel 7-kor már a vonaton kellett lenni, és a MÁV sajnos nem volt kíméletes a késések terén. Ennek ellenére sikerült időben odaérnünk Óbuda Duna-partjára (XXIII. Szent János pápa park), ahonnan a versenyhez vízre lehetett szállni. Egy szállodai csapattal, az Intercontinental dolgozóival képeztünk két 5-5 fős vegyes csapatot, és mértük össze az erőnket. Viszonylag kiegyenlített volt a két csapat. A 200 m‑es versenytávon az egyik fél hajóhosszal győzött, a győzelem elismerése azonban mindkét csapat tagjait megillette. A díjkiosztó közös volt a Down Alapítvány futamával. Így a pilisi gyerekek már nem is a saját díjaikkal (emlékérem és ajándékcsomag) voltak igazán elfoglalva, hanem a downosokkal, akik felhőtlenül örültek annak, hogy mindenki őket ünnepelte. Ebéd után sétáltunk a Margitszigeten, ahol az érdeklődőbb gyerekek megismerkedhettek az evezős klubházunk hajójavító műhelyével és a konditermével. A Palatinus melletti réten egy kis játék után mindenki hazatért, mert a pihenés már mindenkire ráfért.

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-0/p480x480/18121019_1422776554454871_549018073418470687_o.jpg?oh=0300bca5ae061cba414a77299ab9b580&oe=5993D5DAhttps://lh3.googleusercontent.com/3mgjrZh_1B3okOvjP1Lt8Am07cvo7gWWadcSw9mSgE6LstAdjSJQ7Qj2Ih1YBFLyBEtRlCuC4tWyalSazKzY_GLF694J95PBp-Sp3HZwOI33R36DWe1ipXaxtFSZoNRFTwEqXp0=w989-h657-no https://lh3.googleusercontent.com/mDIgldU-QvuYTiYkkRU1mw_f7I83_E1jWtI-ahxQhcf1_KQgaon7hciMzyclLz-IlE8jD_c1FbiaWGikxJISKfDus_CVdhlgcMXPa-jqRcvPg8Wp-2VOH-SQfIKIGAOnPVgFabk=w989-h657-noAttila Szilágyi fényképe. Gróf Széchenyi István emlékverseny és Nemzetközi Budapest Kupa Regatta fényképe.Gróf Széchenyi István emlékverseny és Nemzetközi Budapest Kupa Regatta fényképe. Enikő Bordács fényképe.Gróf Széchenyi István emlékverseny és Nemzetközi Budapest Kupa Regatta fényképe.

5.      képsorozat:      Április 23.: evezős évadnyitó verseny Óbudán

Törekedtünk rá, hogy minél változatosabb sportprogramokban legyen a gyerekeknek része. Cél, hogy élmények mellett új tudással gazdagodjanak, és sikerélményekben legyen részük, ami az ő életükben elengedhetetlen, hogy képesek legyenek majd önálló felnőtt életet élni.

Ezek a programok a Ti segítségetek nélkül nem jöhettek volna létre. Összesen 312 000,- Ft-ot gyűjtöttetek össze. Ebből eddig ennyit költöttünk a szegedi úti költségek nélkül (ezeket a MÁV sajátos számlázási gyakorlata, illetve a pénztárosok hiányos jegyismerete miatt nem a gyűjtés terhére számoljuk el):

Monori úszás (belépők+oktatás), jan. 14.:                              14 040,- Ft

Monori úszás (belépők+oktatás), febr. 5.:                               12 600,- Ft

Szegedi úszás (belépők+ebéd), febr. 16.:                                 9 730,- Ft

Monori úszás (belépők+oktatás), márc. 4.:                             12 240,- Ft

„Gyermekvasút nyomában” (BKK-jegy+ebéd+kisvasút):     19 660,- Ft

Monori úszás (belépők+oktatás), márc. 25.:                           21 410,- Ft (teljes létszámmal)

„Hív A Duna” evezős évadnyitó (ebéd):                                  5 000,- Ft (összesen 15 000,- Ft volt, de a 10 versenyzőnek a DNHE állta)

Összesen:                                                                                94 680,- Ft.

Ilyen mértékű költéssel még tartalékolunk az évvégi versenyekre. Köszönet az adományért.

Ha szívesen segítenéd a gyermekprogramjainkat az adód 1%-ával is – ami Neked nem kerül semmibe –, íme az adószámunk: 18101089-1-42.

Az elérhetőségeinket itt találod: http://cseppatengerben.hu

www.facebook.com/cseppatengerben

Köszönet érte!

 

 

Melléklet: számlák a téli és a tavaszi programjainkból

Néhány úszásoktatói számla rossz minőségéért elnézést kérünk, ezeket uszodában vizes kézzel vettük át.

Jan. 14.: úszás Monoron

4 500 + 9 540 = 14 040,- Ft

3 gyerekre kértük az oktatást: 3x1500 = 4 500,- Ft)

3 órás uszodajegyek (9 gyerek + 3 kísérő): 9 540,- Ft

Febr. 5.: úszás Monoron

4 500 + 8 100 = 12 240,- Ft

3 gyerekre kértük az oktatást: 3x1500 = 4 500,- Ft)

3 órás uszodajegyek (7 gyerek + 3 kísérő): 8 100,- Ft

WP_005276.jpg 

Febr. 16.: úszás és kirándulás Szegeden

6 350 + 3 380 = 9 730,- Ft

Uszodabelépő: 7 gyerek + 1 felnőtt: 6 350,- Ft

Étkezés: pizzák: 3 380,- Ft.

 

Márc. 4.: úszás Monoron

3 000 + 9 240 = 12 240,- Ft

2 gyerekre kértük az oktatást: 2x1500 = 3 000,- Ft)

3 órás uszodajegyek (10 gyerek + 2 kísérő): 9 240,- Ft

WP_005277.jpg WP_005278.jpg

Márc. 15.: „Gyermekvasút nyámában” teljesítménytúra a Budai-hegyekben

15 000 + 2 980 + 1680 = 19 660,- Ft

5x10 db BKK-s gyűjtőjegy: 15 000,- Ft
2 db pizza: 2 980,- Ft

90%-os csoportos jegy: 1680,- Ft.

WP_005279.jpg WP_005280.jpg WP_005281.jpg

Márc. 25.: úszás Monoron

13 910 + 7 500 = 21 410,- Ft

5 gyerekre kértük az oktatást: 5x1500 = 7 500,- Ft)

Csoportos uszodajegy (15 gyerek + 3 kísérő + 1 monori lakos): 13 910,- Ft

WP_005282.jpg WP_005308.jpg

Ápr. 23.: ebéd a „Hív A Duna” evezős versenyen

5 000,- Ft

(az összesen 15 000,- Ft‑os tételből 10-et a Danubius NHE állt)

Ezt a számlát még nem kaptuk kézhez.

 

 

(22 kép)


 

Az adjukossze.hu fejlesztője az ExpertWEB Informatikai Kft.