Főmenü

Fenntartja a NIOK.
 

Kétszer annyi hajóval, mint 2013-ban, közel kétszer annyi résztvevővel, 2014 augusztusában elstartolt a 2. Tiszai PET Kupa. A csapatok között ott szerepelt az index.hu hírportál saját teamje, egy gyönyörű orrsudárvalamivel ellátott hajóval, a PETANIC-al. Nagy áttörésnek értékelték a szervezők, hogy idén a Tisza-menti városok közül Vásárosnamény saját hajót indított. A TISZ(T)A PET a Vízügy munkatársainak segítségével épült fel, példát mutatva más településeknek is azzal, hogy lehet tenni valamit a Tisza szennyezése ellen. Innováció tekintetében abszolút iránymutató hajóegység lett Nagy Máté CSAKPET nevű hajója, ami 100%-ban újrafelhasznált PET palackokból épült, még a rögzítőanyag is PET palackból készült szalag volt. Fontos tény, hogy a 2014-es PET Kupa magáncégek, civil szervezetek és magánszemélyek adományaiból valósult meg. Az adománygyűjtés a legnagyobb közösségi adománygyűjtő oldalon indult el, és hamar kiderült: ha a Tisza megtisztításáról van szó, magánszemélyek is hajlandóak áldozni. Nekik köszönhető, hogy a nyolc hajó 2014 augusztus 18-án nekivágott a Tiszának. Az adományozóknak a PET Kupa szervezői külön albummal tisztelegtek, ahol nyomon lehet követni az adományok alakulását is. Köszönjük a támogatást a Tisza nevében! A hajók menetrend szerint, egy héttel később futottak be Cigándra, útközben kb. 10.000 palackot szedve ki a Tiszából és az ártérből.

Az adományozók tiszteletére a személyreszóló oklevelekből kisfilm is készült:

http://vimeo.com/filmjungle/review/110486677/801ca382c0

Az adományozásból befolyt összeget az alábbi kiadásokra fordították a PET Kupa szervezői:

60.000 Ft - PET Hajók engedélyeztetése (Nemzeti Közlekedési Hatóság)

119.380 Ft - az ártérből és a folyóból begyűjtött PET Palackok elszállításának, kezelésének költségei (ÉAK Nonprofit Kft.)

141.600 Ft - a szemétgyűjtést végző PET hajók biztosítása, a hatóság által előírt mentőfelügyelet költségei (Felső Tiszavidéki Búvár és Mentő Közhasznú Egyesület)

55.000 Ft - Tiszamogyorós feletti szemétgyűjtés után szállásköltség a PET Kalózoknak (Főnix kemping)

62.000 Ft - Tuzsér feletti szakaszon végrehajtott szemétgyűjtés után szállás a PET Kalózoknak (Oláh és Tsa Bt.) 

Az adjukossze.hu fejlesztője az ExpertWEB Informatikai Kft.