Főmenü

Fenntartja a NIOK.
 

Mára, 2014. május 21-ére már a madarak is birtokba vették az újjonan felújított partfalakat. A frissen beköltözöttekről majd készül videófelvétel, amit az MME honlapjánés Facebook oldalán is közzé fogunk tenni.

A fiókák kirepülését megelőzően, július végén pedig egy madárgyűrűzést fogunk tartani Kókán, amire mindenkit szeretettel várunk. Erről is időben tájékoztatunk mindenkit itt is és a fent említett csatornákon.


Az időben visszafelé haladva részletes beszámolót olvashat mindenki az elvégzett munkákról, valamint a Duna Tv egy, az önkéntességről szóló műsorában ez a program is helyet kapott. Az összeállítás a ide kattintvamegtekinthető, és a vonatkozó rész a 13. percnél kezdődik.


Kiegészítés 2:Úri és Kóka (2014. május 11.)

Vasárnap Úriban és Kókán egy új élőhelyen is felújítottunk egy fészkelőhelyet. Úriban egy mélyút kétoldalán, Kókán pedig egy alkalmi homokbánya területén 15-15 méter hosszan is rendbe tettünk homokfalakat.

Így a helyszínek a következőképpen alakultak: Bénye, Sülysáp, Tápiógyörgye, Kóka, Tápióbicske, Nagykáta, Úri. A felújított partfalak területe 460 méter hosszú és átlagosan 2 méter magas.


Kiegészítés 1: Egreskáta

A még rendelkezésre álló pénzből és a lelkesedésből, ami a programot jellemezte az MME tápió-vidéki helyi csoport néhány tagja a Nagykátához tartozó Egreskátán is felújított egy 20 méter hosszú és átlagosan 2 méter magas falat.

Így a megmunkált partfalak hossza összesen 430 méter, hat helyszínen.


4. helyszín:Kóka (2014. április 27.)

Április 27-én véget ért az "Otthonteremtés szárnyas hontalanoknak" program keretében végzett  partfalfelújítás és élőhelykezelés a Tápió-vidéken.

Négy helyszínen, Bényén, Sülysápon, Tápiógyörgyén és Kókán végeztük el a szükséges munkálatokat. Mivel nem mindegyik helyen volt szükség markológépre, ezért mintegy "bónuszként" Tápióbicskén is helyreállítottunk egy 30m hosszú, 2 m magas partfalszakaszt.

Összességében öt helyszínen, 64 fő önkéntes segítségével, 18 munkaóra alatt 410m hosszú, átlagosan 2 m magas falfelületet dolgoztunk meg a partifecskék és a gyurgyalagok számára. Közel 500 négyzetmétert tisztítottunk meg a madarak berepülését akadályozó, ill. a partfalat árnyékoló növényektől, bokroktól és fáktól.


3. helyszín:Tápiógyöre (2014. április 19.)

A program tervezésekor elhatároztuk, hogy a helyszíneket úgy jelöljük ki, hogy a Tápió-vidék legkülönbözőbb részein legyenek.

Bénye, a Monor-Irsai dombsághoz tartozik, a Tápió-mente nyugati része az Északi-középhegység legdélebbi, félszigetszerű nyúlványa. Önálló kistáj, amelyet néhány éve különítettek el a Gödöllői-dombságtól.

Sülysápés Kóka a Gödöllői-dombság peremvidékén helyezkedik el, Tápiógyörgye pedig a Tápió-vidék déli részén található, közel az Alföldhöz.

Április 19-én a borús idő ellenére is, 22 fő érkezett meg a falu külterületén lévő régi homokbányához.

A hajdani illegális homokbányát még márciusban felkerestük. A terepbejárás során meghatároztuk, hogy melyek azok a falrészek, amik a legalkalmasabbak arra, hogy a megmunkálás után a madarak elkészíthessék benne fészkelőüregeiket. A terület tulajdonosa Ladányi Anna, helyi gazdálkodó, nagy természet és madárbarát. Anna az idén azért vásárolta meg a területet, hogy a helyi csoport belátása szerint minél több partifecske és gyurgyalag számára tegye vonzóvá.

A munkakezdést egy rövid balesetvédelmi oktatás, a munkafeladatok meghatározása, a védőfelszerelések és a szerszámok kiosztása előzte meg.

Első lépésként a madarak berepülését akadályozó és partfalat árnyékoló fákat és növényeket távolítottuk el. Mire a markológép megérkezett, addigra megtisztítottuk a munkaterületet. Kézzel kb. 20 méter hosszú, 1,7 méter magas, markológéppel pedig mint egy 80 méter hosszú, 2 méter magas függőleges falfelületet alakítottunk ki, ahol akár több száz madár készítheti el hamarosan a költőüregét.


2. helyszín:Sülysáp (2014. április 12.)

Április 12-én Sülysápon folytattuk az "Otthonteremtés szárnyas hontalanoknak" nevű programunkat, melynek keretében partfalat újítottunk fel az afrikai szálláshelyükről visszatérő partifecskéknek és gyurgyalagoknak.

A sülysápi vasútállomás parkolójában négyen vártuk az önkénteseket, akik csak nem akartak megérkezni. A program indulásakor még 27-en jelezték részvételi szándékukat a munkálatokban, de mára már elfogyott a lelkesedés. Két fővel kiegészülve 9:10-kor elindultunk a kisváros szélén lévő löszfalakhoz.

A tervezett 100 négyzetméteres falfelület megmunkálását hatan nem tudtuk megoldani, de így is mintegy 30 négyzetméteren faragtuk függőlegesre a partfalat, hogy a madaraknak megkönnyítsük a fészkelőüregeik elkészítését.

Köszönjük Szabó Júlia és Lehoczky Tamás önzetlen segítségét.


1. helyszín:Bénye (2014. április 5.)

Lezajlott az első partfal felújítás Bényén. 16 felnőtt önkéntes vett részt a munkában.

A löszfal magassága és az előtte lévő több száz köbméter leomlott föld miatt a markológéppel nem lehetett volna megfelelően elvégezni a munkát, ezért úgy határoztunk, hogy kézi erővel munkáljuk meg a partfalat. Így a földmunkagép bérlésére szánt pénzből újabb partfalakat újíthatunk fel. Az eligazítás és a balesetvédelmi oktatás után, első munkafolyamatként a madarak berepülését akadályozó és árnyékoló fáktól, bokroktól tisztítottuk meg a területet. Szemétgyűjtésre nem volt szükség.

A fal előtt lévő omladékról is eltávolítottuk a cserjéket és a helyenként 1,5métert is elérő évelőket (parlagfű, feketeüröm). A fal bal és jobb oldalát lentről faragtuk függőlegesre, míg a 7-8 méter magas részt kb. 3 méter szélességben a fal tetejéről lefelé dolgoztuk meg biztonsági öv és biztosító kötél használatával.

Kb. 50 m x 3m-es (150 négyzetméteres) felületen készíthetik el fészkelőüregeiket a visszatérő madarak. Tavaly mind a két madárfaj, a partifecske és a gyurgyalag is költött itt. Reméljük az idén is hasonló lesz a helyzet. A partfal magasságából adódóan ragadozók (róka, menyét, nyest, kóbormacska) predációjára nem kell számítani.

(21 kép)


 

Az adjukossze.hu fejlesztője az ExpertWEB Informatikai Kft.