Főmenü

Fenntartja a NIOK.
 

Elérhetőség:
Kulcsár Viktória
infosumma-artium.hu
1-3183938
Kampányidőszak:
2014. 03. 11. - 2014. 03. 12.
Tantermi Színházi Projekt honlap
750 000
Ft
900 000
Ft
0
nap
 
TÁMOGATÓK
50000 Ft Anonymus
100000 Ft Mecénás napi támogatás
750000 Ft Mecénás napi támogatás
A lista frissítéséhez akár 2 óra is szükséges lehet.
(2 kép)
A kezdeményezés célja

A Summa Artium Mecénás napi árverésén elindított projekt

FÜGE Egyesület — Színházi nevelési programok közösségi oldala: szinhazineveles.hu

Szervezeti háttér:

A FÜGE elsősorban a független színházi műhelyek, alkotók problémáira keresi a hatékony megoldást.Tulajdonképpen Ernyőszervezet és Produkciós Szervezet egyben. Számos produkciónak teljes körű intézményi hátteret és megvalósítást biztosít a források előteremtésétől, az adminisztráción át a napi produkciós feladatok megoldásáig.

Előzmény:

2010 őszén a FÜGE pályázati felhívást tett közzé Tantermi Színházi Projekt címmel. A pályázat célja olyan színházi előadások létrejöttének motiválása és továbbjátszásának támogatása volt, amelyek a középiskolás réteget szólítják meg és mobilitásuknál fogva alkalmasak iskolai, tantermi vendégjátékokra. A beérkezett projekteket szakmai zsűri bírálta el. A legjobbnak, legizgalmasabbnak tartott előadások a kétnapos szemle keretein belül mérettettek meg szakértői, tanári valamint diák közönség előtt.

A 2010-es Pályázat és Szemle olyan hiánypótló és sikeres projektnek bizonyult, hogy a FÜGE 2012-ben ismét pályázati felhívást tett közzé. A pályázaton előnyt élveztek azok a független színházi területen működő alkotók, akik lehetőleg vidéken és hátrányos helyzetű közösségekbe hozzák létre projektjüket, mely kis költségvetésű, utaztatható programot jelentett. A már háromnaposra duzzadt szemlén a 136 beérkezett pályázatból azt a 20 előadást láthatta a diákokból, tanárokból közönség, melyet a zsűri alkalmasnak tartott a megmérettetésre.

A 17 nyertes társulat olyan vidéki iskolákba jutott el, ahol kulturához nem, vagy csak alig juthatnak a diákok.

Projekt összefoglalása:

Egy frissen megjelent kutatási jelentés szerint (Cziboly-Bethlenfalvy: Színházi nevelési programok kézikönyve, LHarmattan, 2013) Magyarországon évente több, mint százezer gyereket, fiatalt visznek el színházi nevelési programokra. Több mint 170 féle program közül választhatnak a kísérők, akiknek a felelős döntéshez alig van támpontjuk.

A kutatás során több ezer fiatallal, szakmabelivel, pedagógussal beszéltünk, ők fogalmazták meg az igényt az alább vázolt honlapra, amihez hasonló sincsen jelenleg az országban. Egy közösség-alapú honlapot szeretnénk létrehozni, ahol a színházi nevelési programok gazdái naprakészen tarthatják programjaik leírását; ezeket a részt vevő gyerekek és fiatalok, a kísérőik és a terület szakértői véleményezni tudják. Ez segítené évente százezer gyerek kísérőjét a felelősebb, tudatosabb döntéshozatalban. A honlapot egy közösségi oldal és egy szakportál hibridjeként képzeljük el, olyan portálként, amelynek alapja a kutatás, de folyamatos frissességét az biztosítja, hogy a színházi neveléssel foglalkozó szervezetek munkatársai szerkesztik és töltik meg tartalommal; a színházi nevelés iránt érdeklődő közönség pedig aktív párbeszédben van a társulatokkal és egymással.

Köszönetképpen

Támogatóinkat feltüntetjük a FÜGE honlapján és az új szinhazineveles.hu oldalon.

Summa Artium Mecénás Nap
Summa Artium Mecénás Nap
Ha pénzadománnyal szeretnéd segíteni a kezdeményezést.

A legutóbbi támogatók:
50000 Ft - Anonymus
100000 Ft - Mecénás napi támogatás
750000 Ft - Mecénás napi támogatás
 
 
 
 

Az adjukossze.hu fejlesztője az ExpertWEB Informatikai Kft.