Főmenü

Fenntartja a NIOK.
 

10. LIFT szakmai összefoglaló

 

2015. november 6-8-án került megrendezésre a 10. Leszbikus Identitások Fesztiválja Budapesten a Kossuth Klubban.

A Labrisz Leszbikus Egyesület 2005 őszén rendezte meg Magyarországon az első leszbikus kulturális fesztivált,  filmvetítésekkel, műhelybeszélgetésekkel, irodalmi műsorral, leszbikus herstory kiállítással és leszbikus bulival. A fesztivál fő célja, hogy elősegítse a láthatóvá válást és oldja a leszbikusságot érintő sztereotípiákat.

A fesztivált két adománygyűjtő kampány előzte meg. Az egyik az adjukossze.hu oldalon futott, ahol az egy hónap helyett hat nap alatt sikerült összeszedni az előzetesen kitűzött 280 ezer forintot. A másik, angol nyelvű kampány a külföldi támogatókat szólította meg, az indiegogo oldalán. Itt 1474 $-t gyűjtöttünk egy hónap alatt. Mindkét kampány lebonyolításába külső önkénteseket is bevontunk. A két kampány során 95 adományozó összesen 777 ezer forintot gyűjtött össze.

Az így befolyt összeget az alábbi kiadásokra fordítottuk: terembérlet, a külföldi előadók utaztatása, a szombat esti buli biztonsági őreinek díja, valamint a kétnyelvű programfüzet tervezési és nyomdaköltsége, film jogdíja, kisebb, a workshopokhoz szükséges eszközök, a LIFT-díj elkészíttetése.

2015 októberében létrehoztuk a fesztivál önálló Facebook felületét. Ennek folyamatos fenntartásához, valamint további kommunikációs feladatok elvégzéséhez önkénteseket toboroztunk, akik állóképi valamint hangzó anyagokat készítettek, amik hirdetésekben, honlapokon és a Facebookon, illetve plakát és szórólap formájában kerültek felhasználásra. A Rádió Q-val való együttműködésben, nyolc workshoptaróltartóval készült beszélgetés, melyekből hanganyag készült (https://soundcloud.com/user-527025817). A Humen Magazinnal kötött megállapodás gyümölcseként pedig három angol nyelvű és tizenegy magyar nyelvű cikk készült a hanganyagok felhasználásával (http://humenmagazin.com/tag/lift/). Az interjúk, cikkek készítésében önkénteseink szintén részt vettek. E mellett az eseményről a Rádió Q és a Tilos Rádió élő műsoraiban is hírt adtunk.

Az idei LIFT Fesztivált Szvoren Edina József Attila-díjas író nyitotta meg. Előzetes, irodalmi pályázatunkra társkereső hirdetéseket vártunk. Összesen 21 pályamű érkezett be, melyekből három alkotást díjaztunk. A három legjobb alkotást beadó pályázó a pénteki megnyitón vehette át a díjat, a művek a Labrisz írott felületein, illetve hangzó anyagban is elérhetőek. 2007 óta minden fesztivál megnyitóján LIFT-díjjal honoráljuk a leszbikus kultúráért és mozgalomért tevékenykedők munkáját. A díj mellé minden évben egy laudációs kisfilmet is készítünk.

Az idei díjat Botanika kapta, aki a Labrisz egyik alapító tagja, több mint 15 éve aktivista, jóideje a Labrisz játékklubjának, a Pikk Dámának házigazdája.

A háromnapos fesztiválon összesen 22 különböző program közül választhattak az érdeklődők, melyek közül három angol nyelven folyt, meghívott külföldi vendégekkel. Az egyes workshopokon összesen kb. 300 ember vett részt, és a szombat esti partin is közelítőleg ennyien. Ez kb. 20%-al több résztvevőt jelent a 2014-es évhez képest. Valamennyi workshopon visszajelző ívet kértünk a résztvevőktől, amin 1-5-ig pontozhatták, mennyire tetszett nekik a workshop. Ezt a résztvevők kb. 60%-a töltötte ki, az átlagos tetszési index 4,7 lett. A teljes fesztiválra vonatkozó visszajelző kérdőívet is készítettünk, ennek célja, hogy lássuk, kik járnak hozzánk, milyen felületekről értesülnek a fesztiválról, melyek a kedvenc programjaik, illetve mik a kevésbé népszerűek, és mik azok a témák, amik egyelőre nincsenek jelen, de a résztvevők szívesen látnák őket. A kérdőívet a kb. 40%-a töltötte ki, az eredményeket a következő fesztivál szervezése során felhasználjuk. A fesztivál lebonyolításában 20 önkéntessel dolgoztunk, akik infopultos és workshopfelelős feladatkört láttak el a három nap alatt.

 

 

(8 kép)


 

Az adjukossze.hu fejlesztője az ExpertWEB Informatikai Kft.