Főmenü

Fenntartja a NIOK.
 

Gyakran Ismételt Kérdések

 

Miért jött létre az adjukossze.hu?

Mitől egyedi a honlap?

Milyen kezdeményezéseket fogad be a honlap?

Ki tölthet fel kezdeményezéseket?

Ingyenes–e a szolgáltatás?

Miből tartja fenn magát az adjukössze.hu?

Gyűjthet-e pénzbeli adományt nem civil szervezet?

Gyűjthet-e pénzbeli adományt nonprofit kft?

Miért nem gyűjthet pénzbeli adományt nem civil szervezet?

Hogyan tudom „reklámozni” a gyűjtésemet?

Kínálhat-e az Ötletgazda ellenszolgáltatást a támogatásért?

Mekkora volumenű projektre érdemes gyűjteni?

Hogyan tudom megváltoztatni a jóváhagyott adataimat?

Lehet-e törölni futó kezdeményezést?

Egy Ötletgazda feltehet-e a honlapra egyszerre több kezdeményezést?

Honnan tudom meg, hogyan áll a gyűjtés?

Kapcsolatba tudok–e lépni a támogatóimmal?

Ha adományozok, milyen információt kap rólam az Ötletgazda?

Mit tegyek ha anonim módon szeretnék adományozni?

Kihez forduljak ha kérdésem van a kezdeményezésről?

Honnan tudom, hogy az Ötletgazda valóban az, akinek mondja magát?

Mi történik, ha nem gyűlik össze a kitűzött összeg?

Mi történik a pénzösszeggel, ha a szervezet nem indít új projektet?

Mi történik, ha több pénz gyűlik össze a projektre?

Hogyan jutok a támogatáshoz a projekt lezárta után?

Kinek a felelőssége, ha a támogatott a kezdeményezését nem tudja kivitelezni?

Ki támogathat az oldalon?

Mit várhatok a támogatásért cserébe?

Hogyan tudok támogatni egy kezdeményezést?

Ha támogatok egy projektet, milyen adataim lesznek a honlapon láthatóak, milyen adataimhoz fér hozzá a projekt gazdája?

Kapok–e értesítést a projekt megvalósításáról vagy kudarcáról?

Támogathatok kezdeményezést külföldről?

Mitől lesz sikeres egy projekt?

Tudok változtatni a célösszegen, miután elindult a kezdeményezés?

Törölhetem a már elindított kezdeményezésemet?

Használhatok jogvédett anyagokat?

Hogyan készítsek jó videót?

Mi nem megengedett az oldalon?

----

Miért jött létre az adjukossze.hu?

Az oldalt azért hoztuk létre, hogy segítséget nyújtsunk egyrészt a hazai civil szervezetek számára kis költségvetésű projektjeik megvalósításához, másrészt közösségek és magánszemélyek számára ötleteik népszerűsítéséhez a közösségi finanszírozás eszközével.

Mitől egyedi a honlap?

Ez a NIOK Alapítvány által létrehozott és üzemeltetett első olyan eszköz Magyarországon, amely kifejezetten civil szervezetek, közösségi kezdeményezések számára nyújt online adománygyűjtő felületet, alkalmazkodva azok igényéhez, lehetőségeihez, szakmailag támogatva gyűjtésüket, kommunikációjukat.

A közösségi finanszírozás eszközével egyéneket és vállalatokat szólíthatsz meg, aktivizálhatsz, tájékoztathatsz. A szolgáltatás segítségével ötleteid az érdeklődők, támogatók széles köréhez eljuthatnak, kezdeményezésed oldalán nyomon tudják követni az összegyűlt támogatások összegét és itt értesülhetnek annak megvalósulásáról, ezzel erősítve a támogatói szándékot, növelve a szektor, a szervezetek, illetve a projektek iránti bizalmat. Ötletedhez többféle segítséget kaphatsz: a támogatók pénzbeli adománnyal, önkéntes munkával vagy éppen az ötleted népszerűsítésével járulhatnak hozzá a megvalósuláshoz.

Milyen kezdeményezéseket fogad be a honlap?

Olyan kreatív ötleteket várunk, amelyek célja a közjó növelése. Ötletednek projekt formájában kell megvalósulnia, tehát legyen világos célja és elvárt eredménye. Kezdeményezésed nem szolgálhat gazdasági – működési célt, politikai érdekeket és nem lehet kirekesztő. A kezdeményezéseket illetően a szolgáltatók részéről a bírálat joga fennáll.

Ki tölthet fel kezdeményezéseket?

Civil szervezeti kezdeményezést, melyre pénzadomány is gyűjthető bármely Magyarországon bejegyzett civil szervezet és nonprofit gazdasági társaság feltölthet. Közösségi kezdeményezéseket egyének, közösségek és civil társaságok tölthetnek fel.

Ingyenes–e a szolgáltatás?

Pénzadományok gyűjtése esetén a kezdeményezés feltöltésének díja kezdeményezésenként 10 000 Ft + áfa. Ez a díj fedezi a kezdeményezés elbírálását, illetve az indításhoz szükséges tanácsadást. - See more at: http://www.adjukossze.hu/szovegesoldal/cikk/3#sthash.pz8wKPIN.dpuf
Pénzadományok gyűjtése esetén a kezdeményezés feltöltésének díja kezdeményezésenként 10 000 Ft + áfa. Ez a díj fedezi a kezdeményezés elbírálását, illetve az indításhoz szükséges tanácsadást. - See more at: http://www.adjukossze.hu/szovegesoldal/cikk/3#sthash.pz8wKPIN.dpuf

Pénzadományok gyűjtése esetén a kezdeményezés feltöltésének díja kezdeményezésenként 50 000 Ft + áfa. Ez a díj fedezi a kezdeményezés elbírálását, illetve az indításhoz szükséges tanácsadást, a kampány mentorálását, valamint a NIOK online felületein való megjelenési lehetőséget és AdWords hirdetést is.

Az összegyűjtött adományok hét százalékát tartjuk vissza, amely részben fedezi a honlap működtetésének és a szolgáltatások biztosításának költségeit, az üzemeltetés további költségeit a NIOK egyéb forrásokból teremti erő.

Miből tartja fenn magát az adjukössze.hu?

A civil szervezetek illetve közösségek számára a regisztráció egyaránt ingyenes. Az összegyűjtött pénzbeli adományok hét százaléka részben finanszírozza a honlap fenntartásának, a pénzügyi tranzakciók díjának és a működtetéssel járó adminisztrációs tevékenységek költségeit. A költségek további részét a NIOK Alapítvány egyéb forrásokból teremti elő.

Gyűjthet-e pénzbeli adományt nem civil szervezet?

A közösségi, illetve egyéni kezdeményezések csak önkéntes munkával vagy tárgyi adománnyal támogathatóak.

Gyűjthet-e pénzbeli adományt Nonprofit Kft?

Az Adjukössze oldalon pénzbeli adományt Egyesület, Alapítvány és Nonprofit Kft. gyűjthet.

Miért nem gyűjthet pénzbeli adományt nem civil szervezet?

A kezdeményezések befogadása során törekszünk arra, hogy átlátható és a megvalósítást követően pontos beszámolásra képes ügyek, ötletek kerüljenek fel a honlapra. A civilszervezetek esetében a szervezet adománygyűjtési kereteit megadó jogszabályok valamelyest garanciát jelentenek arra, hogy az adományokkal pontosan el tudjon számolni. Az egyéni, közösségi kezdeményezések esetében az adó és pénzügyi szabályozások bonyolultsága miatt nehéz meghatározni, mely bankszámlára érkezzenek az adományok, azt nehéz számon kérni és átláthatóan kezelni.

Hogyan tudom „reklámozni” a gyűjtésemet?

Az adjukossze.hu pusztán a honlap infrastruktúrájával segít. A gyűjtés üzenetének célba juttatása a kezdeményező feladata. A Hogyan működik a crowdfunding avagy a közösségi finanszírozás? menüpont alatt összegyűjtöttük neked a legfontosabb technikákat, amivel sikeressé tudod tenni kampányodat.

Kínálhat-e az Ötletgazda ellenszolgáltatást a támogatásért?

A kezdeményezésed oldalán feltüntetheted, hogyan hálálod meg a támogatóknak a segítséget (oklevél, nevük feltüntetése valahol, eseményen való ingyenes részvétel, apró kézműves ajándék stb.), de ellenszolgáltatás adományért nem adható, mert az nem számítana adományozásnak.

Mekkora volumenű projektre érdemes gyűjteni?

Az oldal elsődleges célja kis költségvetésű (50.000 - 500.000 Ft) kezdeményezések támogatása, de ha tapasztalt gyűjtő vagy nagy potenciális támogatói körrel, lehetőség van ennél nagyobb célösszeg meghatározására is. Nagyon fontos, hogy jól meg tudd határozni a projekted költségvetését, így nagyobb eséllyel éred el célodat, ezért nem ajánljuk, hogy elsőre nagyon nagy összeggel indulj.

Hogyan tudom megváltoztatni a jóváhagyott adataimat?

A regisztrációkor megadott e-mail címmel és jelszóval tudsz hozzáférni saját szervezeted projektjeihez és az alapadatokhoz. Ha „éles” egy projekt, azon nem ajánljuk, hogy alapvető adatot változtass, hisz az a korábbi adományozók megtévesztése lenne. Tudsz azonban a kezdeményezésed oldalán üzeneteket elhelyezni friss hírekkel, illetve ha szeretnél képet feltölteni vagy úgy érzed, valamilyen változtatás elengedhetetlen a célod eléréséhez, akkor azt e-mailben jelezd nekünk az adjukossze@niok.hu e-mail címen.

Lehet-e törölni futó kezdeményezést?

Nem. Indokolt esetben erre csak a honlap üzemeltetője jogosult. Annak érdekében, hogy erre ne kerüljön sor, kérünk, hogy a feltöltéskor gondold meg, biztosan tudsz-e időt szánni a kampányodra.

Egy Ötletgazda feltehet-e a honlapra egyszerre több kezdeményezést?

Igen, bár ezt nem ajánljuk, mivel egy kezdeményezés kommunikálása is nagy energiaráfordítást igényel.

Honnan tudom meg, hogy áll a gyűjtés?

Az adjukossze.hu-n online figyelemmel kísérheted, hol tart a gyűjtés folyamata, mennyi pénzt, mikor és ki adományozott (csak civil szervezetek esetében), ki jelentkezett önkéntesnek, hányan osztották meg a kezdeményezésedet, illetve közösségi és egyéni kezdeményezések esetében, hogy hány tárgyi adomány érkezett. A kezdeményezésed oldalán kívül ötletgazdaként saját jelszavaddal belépve statisztikát is olvashatsz a gyűjtés állásáról.

Kapcsolatba tudok–e lépni a támogatóimmal?

Anyagi támogatás esetén:  a támogatók maguk döntik el, hogy megadják–e adataikat a támogatott szervezetnek vagy nem. Ha ehhez hozzájárulnak, e-mail címüket és nevüket, továbbá az adományozott összeg nagyságát a „kampány” lezárultával elektronikusan továbbítjuk  az e-mail címedre.

A felajánlott önkéntes tevékenységről, közösségek és egyének esetében pedig a felajánlott tárgyi adományról a felajánlással egy időben e-mailben kapsz értesítést.

Ha adományozok, milyen információt kap rólam az Ötletgazda?

Az Ötletgazda kizárólag az adományozáskor általad megadott adatokat kapja meg.

Mit tegyek, ha anonim módon szeretnék adományozni?

Az adományozási felületen tetszőleges nevet adhatsz meg, akár azt is, hogy Anonymus, ez fog megjelenni a kezdeményezés oldalán.

Kihez forduljak, ha kérdésem van a kezdeményezésről?

Kérdezd az Ötletgazdát. Amennyiben rendelkezel facebook fiókkal, kérdésedet közvetlenül a kezdeményezés oldalán is felteheted. Ezt az opciót azért is érdemes választanod, mert más támogatóknak is hasznos információval szolgálhat. A bal felső sarokban találod az Ötletgazda elérhetőségét, ha személyes levélben szeretnéd megkeresni. 

Honnan tudom, hogy az Ötletgazda valóban az, akinek mondja magát?

A szolgáltatás egyik előnye, hogy civil szervezetek esetében a NIOK Alapítvány csak valóban bejegyzett egyesületekkel, alapítványokkal működik együtt. A kezdeményezés oldalán minden esetben megtalálod a szervezet honlapjának címét is, ahol tovább tudsz tájékozódni.

Mi történik, ha nem gyűlik össze a kitűzött összeg?

Amennyiben a beérkezett pénzösszeg a meghatározott cél 66%-át eléri, a kezdeményezés időtartama egy alkalommal legfeljebb 10 (30 npaos kampány esetén) vagy 30 nappal (90 napos kampány esetén) meghosszabbítható.

Ha a beérkezett pénzösszeg a meghatározott cél 66%-át nem éri el, akkor a szervezettel közösen megbeszéljük, mi lehetett a sikertelenség oka és egy átgondolt, újabb tervvel a szervezet egy új projektet indíthat. Ennek az újonnan indított projektnek lesz a kezdőösszege az előző kampány során összegyűjtött pénzösszeg. Az adományozók erről a kezdeményezés oldalán értesülhetnek. Mindemellett figyelünk arra, hogy az új kezdeményezés célja alapvetően ne térjen el az előzőleg indított kezdeményezésétől.

Mi történik a pénzösszeggel, ha a szervezet nem indít új projektet?

Ha a szervezet nem kívánja újra indítani kezdeményezését, akkor az összegyűlt összeg egy évig egy alap részét képezi. Amennyiben a szervezet az egy év letelte után sem kíván kezdeményezést indítani, akkor az összeg negyedévente az éppen futó kezdeményezések között kerül kiosztásra az ÁSZF szerint.

Mi történik, ha több pénz gyűlik össze a projektre?

Az átláthatóság érdekében a kezdeményezések nem gyűjthetnek többet, mint amit előzetesen meghatároztak. Egy megfelelően kidolgozott projektterv esetében az ötlet pont annyi pénzből valósítható meg, amennyit meghatározott célnak. Ha egy kezdeményezés nagyon sikeres, természetesen indíthat újabb kampányt.

Hogyan jutok a támogatáshoz a projekt lezárta után?

Ha összegyűlik a kitűzött pénzösszeg, a honlap üzemeltetője az arra kezdeményezésre beérkezett pénzadományokat egy összegben utalja át a támogatott szervezet bankszámlájára a kezdeményezés lezárulását követő 14 napon belül.

Kinek a felelőssége, ha a támogatott a kezdeményezését nem tudja kivitelezni?

A kezdeményezések megvalósításáért az adjukossze.hu nem vállal felelősséget.  A szervezet a jó hírnevét, a későbbi adományozók hajlandóságát kockáztatja azzal, ha nem valósítja meg a kezdeményezést az adományokból vagy nem tájékoztatja őket arról, milyen más célra költi el a támogatásukat.

Ki támogathat az oldalon?

Az adjukossze.hu-n minden, arra alkalmas bankkártyával rendelkező személy támogathat kezdeményezéseket. A vállalati támogatás formája a szervezet és az adott vállalat megegyezésén alapul, melyben a NIOK Alapítvány szervezőként, összekötőként van jelen.

Mit várhatok a támogatásért cserébe?

Az adományért a hatályos jogszabályok szerint nem járhat ellenszolgáltatás. A támogatás megköszönésének módja az adott szervezetre van bízva, amiről a kezdeményezésük oldalán olvashat.

Hogyan tudok támogatni egy kezdeményezést?

A támogatásnak több formája van, mely eltérő a bejegyzett civil szervezetek és a közösségek, illetve egyének esetében. 

Civil szervezetek:

1.      Pénzbeli támogatása magánszemélyként csak bankkártyával lehetéses (MasterCard, VISA, American Express). A támogatom gombra való klikkelés után meg kell adnod a neved, e-mail címed, az átutalni kívánt összeget, nyilatkoznod kell arról, hogy hozzájárulsz-e a fent megadott adataid  honlapon való közzétételéhez, illetve a támogatott szervezetnek való eljuttatásához, majd az OTP Bank saját biztonságos oldalán adhatod meg bankkártyát adatait, ami az utaláshoz szükséges. Bankkártyád adataihoz a adjukossze.hu nem férhet hozzá.

2.      Önkénes munkáddal a csatlakozom gombra való kattintással.

3.      Megosztással:

Közösségek, egyének:

1.      Tárgyi adomány

2.      Önkéntes

3.      Megosztás

Ha támogatok egy projektet, milyen adataim lesznek a honlapon láthatóak, milyen adataimhoz fér hozzá a projekt gazdája?

A honlapon a támogató neve és az összeg lesz látható, de becenevet is megadhatsz. Külön rendelkezhetsz arról, hogy egyéb adataid (név, e-mail cím) továbbítsuk-e a támogatott szervezetnek.

#Támogathatok kezdeményezést külföldről?

Természetesen igen. Maga az adományozás egy ugyanolyan banki fizető felületen történik, mint amikor egy könyvet vásárolnál magyar forintban az intereneten.

Kapok–e értesítést a projekt megvalósításáról vagy kudarcáról?

A kezdeményezés megvalósulását követően a támogatott szervezetek beszámolóját a  kezdeményezés oldalán láthatod. Ezt minden szervezetnek kötelezően fel kell töltenie, ezen túl a szervezetre van bízva, hogy e-mailen, közösségi portálokon milyen egyéb hírt szeretne továbbítani.

Mitől lesz sikeres egy projekt?

Hogyan működik a crowdfunding avagy a közösségi finanszírozás? menüpont alatt összegyűjtöttük neked a legfontosabb technikákat, amelyekkel sikeressé tudod tenni kampányodat.

Tudok változtatni a célösszegen, miután elindult a kezdeményezés?

Sajnos nem. Amint élesítettük a kezdeményezésedet, a kitűzött összegen nem tudsz változtatni.

Törölhetem a már elindított kezdeményezésemet?

Nem, mert ez az adományozók megtévesztése lenne, ezért javasoljuk, hogy a kezdeményezésed feltöltésénél gondold át, valóban végig tudod-e vinni az ötletedet.

Használhatok jogvédett anyagokat?

Nem, semmiképpen nem használhatsz olyan zenét, videót vagy képet, amelynek jogai felett nem rendelkezel. Vannak azonban olyan oldalak, ahol találsz képeket, amelyeket készítőjük szabadon a felhasználók rendelkezésére bocsátott. Ilyen oldalak listájának megtekintéséhez kattints ide.

Hogyan készítsek jó videót?

Egy jó crowdfunding videó nem azonos a drága, profi videóval. Az is elég, ha egyszerűen a számítógéped webkamerájába elmondod az ötleted. A videó azért fontos, mert ebben sokkal személyesebben tudod bemutatni, miért fontos számodra az adott kezdeményezés megvalósulása. 

Mi nem megengedett az oldalon?

Az adjukössze.hu nem használható:

  • ösztöndíj gyűjtésre, fenntartási költségre való gyűjtésre vagy számlák, hitelek, kölcsönök kifizetésére
  • hitelezésre
  • termékek eladására
  • ingatlan vételére
  • tagsági díj szedésére

A kezdeményezések nem ajánlhatnak fel alkoholt, dohányárut, drogot, energiaitalt vagy táplálékkiegészítőt hálájuk jeléül.

A honlapon nem jelenhetnek meg gyűlölködő és pornográf anyagok.

 

Az adjukossze.hu fejlesztője az ExpertWEB Informatikai Kft.